DIY, Egyéb, Referencia, Workshop

képtranszferálás bútorra

Névtelen Terv 12

Kepatmeretezes Hu Img 9293Kepatmeretezes Hu Img 5308

Amikor egy kompozíció fejben megszületik – legyen szó bútorról, festményről, bármilyen alkotásról – idő kell, hogy életre keljen. Nálunk egy bútoron 5 festmény karöltve öleli körbe a 4000 Ft-ért vásárolt éjjeli szekrénykét.

Hoztunk nektek infókat, hogyan készült és mennyiazannyi.

 

Mit használtunk a képtranszferáláshoz és bútorfestéshez:

 1. Jófogás 4.000 Ft/db áron éjjeli szekrény. (Egy még várja az új ruháját Lia műhelyében)
 2. Karla Geratd 5 festményét lézernyomtatóval A/3-as méretben nyomtattuk.
 3. Pentart image ragasztót használtunk a ragasztásos transzferhez, de előtte….
 4. Egy 30 évig dohányfüstben érlelt kisbútorkáról van szó. Csiszoláskor felszabadítottuk belőle az – orrunknak is kellemes – okkersárga mérget, majd toltunk rá egy réteg Harzo T16-ot. Gondoltuk, hogy ez nem lesz elég. Átvérzett, mint a fene… Nem örültünk. Toltunk rá egy záróalapozót is. A fában lévő tanninok és csersavak olykor kiszabadulnak a krétafesték hatására, ezt hívjuk átvérzésnek.
 5. Miután lenyugodtunk, hogy a bútorból több csersav és tannin nem szabadulhat fel, ráküldtünk két réteg fehér színű HH krétafestéket. 
 6. Kepatmeretezes Hu Img 5302Kepatmeretezes Hu Img 5311Ezután jött a csoda: A ragasztóval bekentük a bútorunkat és a papírunk nyomtatott oldalát is. A papírt ráragasztottuk a bútorra. (Előtte persze jól bemértük, hogy kb. folytatódjon egymás mellett a sztorink. Összeillesztettük a képeket. Valahogy így)
 7. A festményeket úgy illesztettük egymáshoz, hogy a képeken festett föld, mező, talaj kb. folytatólagos legyen. Így az egyik kép feljebb, a másik pedig lejjebb került egymás mellé a bútorunkon. Ezt láthatjátok a jobb oldali fotónkon. Mivel egymás mellé ragasztottuk a képeket, ezért a visszacsiszolás után így nézett ki a bútorunk. Kb. 6-7 réteg papírt vízes újbeggyel, vagy – én ezt szoktam – melegvízes kesztyűvel, aminek van gumis része az újjain, esetleg vízes tenyérrel csiszolom vissza a bútoron.
 8. Kepatmeretezes Hu Img 5313Miután minden papírréteget visszacsiszoltunk a transzferált bútorunkról, elég ramatyul néz majd ki. Nagyon óvatosan kell csiszolnunk, mert könnyen a nyomtatott felületet is lecsiszolhatjuk, ha nagyon erősen súroljuk a transzferált felületet. A bútorfestésben ez egy gyönyörű állapot. Nagyon szeretjük. Úgy tudjuk megállapítani, hogy minden réteget visszacsiszoltunk a papírunkról, hogy hajszárítózunk. Ha visszafehéredik, akkor még mindig van rajta némi papírréteg, amit csiszolni lehet.
 9. Lia azt javasolja abban az esetben, hogyha megunod a “sikamikát”, igyál egy kávét, várj egy picit és ha visszafehéredik sokszoros csiszolásra, akkor majd a lakk a legvégén úgyis kifényesíti és elmélyíti a színeket. Szóval, idd meg a kávédat és térj vissza néhány ecsettel, és sok-sok festékkel.
 10. Kepatmeretezes Hu Img 5376Pittorico tehnikának hívjuk, ami ezután következik. Ehhez néhány vékonyabb ecsetre, szivacsecsetre, szivacs hengerre és sok apró, akár maradék festékre lesz szükséged. Úgy is előkészítheted a palettát, hogy egy kartonlapra sok-sok festékből kiraksz egy-egy kiskanállal. Így nem kell nyitva lennie 500 doboz festéknek, amikor dolgozol.
 11. A festékekkel összedolgozod a képek találkozásánál a bútorkádat. Leírhatatlan technika és leírhatatlan érzés. Lia 30 órát dolgozott a szekrényen, mire körbefestette és kiegészítette a hiányzó részeket.
 12. Ezt a technikát abba lehet hagyni, de befejezni soha. Állandóan tudnál rajta változtatni és kiegészíteni, gyakorolni, szóval, egy ponton azt mondod: Oké, ennyi! Mehet rá a lakk.
 13. Kepatmeretezes Hu Kepatmeretezes Hu Img 9292Lakkozás előtt azonban a tetején egy égboltot alakítottunk ki. Ezt hívja Lia “nejlonzacskó effektnek”. Fogsz egy műanyag zacskót, felveszel rá 2-3, különböző árnyalatú festéket, amit el tudsz képzelni egy égbolton. Itt a HH krétafestékeiből a Budapest Kék, Santorini kék, ekrü, fekete gyöngy ment az égboltra. A bal első saroktól a jobb hátsó sarok felé egyre sötétebb színeket veszünk fel a zacskóra. Ahogy a tenyerünkben megfogjuk a festékes zacsit, elkezdünk pacsmagolni a szekrényünk tetején. Égboltfestés, bútorfestés nejlon zacskóval.
 14. A legvégén két réteg lakkal zárjuk és a lakás legláthatóbb részébe tesszük. Aztán szembe ülünk vele és gyönyörködünk.
 15. A párja most kezd “öltözködni” a műhelyében. Hamarosan megnézhetitek élőben is, a HH Shop és alkotóműhelyben.
 16. Ha megtanulnátok ezt a remek technikát és a pittoricozást, gyertek hozzánk workshopra. Itt tudtok jelentkezni. 

Ha pedig alkottatok a fenti technikával valamit, örömmel látjuk a munkáitokat. Küldjétek el nekünk facebookon, vagy az info@vintimage.hu e-mail címre.

 

Kepatmeretezes Hu Img 9293

Img 9235

Kapcsolódó cikkek